top of page
Paul, smoothieforberedelse.jpg

Integreret Diabetesintervention

Projektet Integreret Diabetesintervention i Tingbjerg (IDIT) blev gennemført fra 2022-2024. IDIT udførte sundhedsfremmende aktiviteter i lokalsamfundet, tilbød målrettet opsporing af diabetes, henviste til rehabilitering samt tilbød opfølgning i lokale fællesskaber (se figur 1).  

 

Gennem samskabelse i partnerskabet blev der udviklet en støttestruktur for sårbare borgere, som understøttede de tre overordnede indsatser i form af sundhedsfremme og forebyggelse, opsporing og behandling og rehabilitering. Støttestrukturen dannede således rammen for, at aktiviteterne kunne leveres på en god og vedkommende måde for beboerne i Tingbjerg. Denne bestod af fire centrale elementer: et aktivt borgerpanel, et stærkt diabetes-netværk, et tæt samarbejde med foreningslivet og et professionelt støttesystem, der tilbyder, håndholdt støtte til borgere med behov (se figur 2).

​

​Det er nu muligt at læse IDIT's sevaluerings rapport her.

TCD Figur_dansk_IDIT_version 1_m. baggrund.png

Figur 1

IDITS støttestruktur_m. baggrund.png

Figur 2

IDIT har vist, at en tværsektoriel og helhedsorienteret tilgang til diabetesintervention kan ska-be målbare sundhedsforbedringer i et udsat boligområde som Tingbjerg. Projektets styrke ligger dermed i den skræddersyede støttestruktur og samarbejdet mellem lokale aktører og borgere, som sikrer ejerskab og relevans. De sundhedsøkonomiske resultater understreger desuden potentialet for betydelige besparelser i sundhedsvæsenet gennem tidlig opsporing og målrettede indsatser.

IDITS bedrifter.png

Målrettet opsporing i trygge fællesskaber 

IDIT’s koncept og tilgang viste rigtig positive resultater; med en helhedsorienteret lokalsamfundstilgang lykkedes det at nå knap 1000 borgere, og rekruttere 300 af dem til at få foretaget en risikotest for diabetes. Opsporingen af diabetes var målrettet og resulterede således i, at to tredjedele af de risikotestede var i høj eller meget høj risiko, og knap en femtedel af dem blev diagnosticeret med prædiabetes eller diabetes.

 

De blev tilbudt et lokalt rehabiliteringsforløb som næsten alle takkede ja til. En del af de opsporede borgere var allerede diagnosticeret med diabetes, men manglede enten indsigt i deres sygdom eller overskud til at håndtere den. Projektet har således ikke blot opsporet disse borgere, men også grebet og støttet dem i at tage ansvar for deres sygdom.

Billede1.jpg

Lokal rehabilitering øger sygdomsmestring


IDIT havde en positiv effekt på beboernes sundhed og trivsel. Beboerne, der deltog i det loka-le rehabiliteringsforløb, havde i gennemsnit opnået en reduktion i deres langtidsblodsukker på 4% over et år. Spørgeskemaundersøgelser viste desuden forbedret fysisk og psykisk helbred samt høj tilfredshed med forløbet blandt deltagerne.

Interviews med de borgere, der indgik i IDIT, fremhævede projektets meningsfuldhed og støtte i forhold til både sygdomsmestring og skabelsen af trygge fællesskaber, som mindsker ensomhed og styrker deres mulighed for at tage ansvar for egen sundhed. De professionelle aktører i IDIT pegede på vigtigheden af tæt samarbejde, fysisk tilstedeværelse og håndholdt støtte for at skabe tillid og fastholde borgernes deltagelse. Det sundhedsfremmende netværk spillede en central rolle ved at tilbyde et stabilt og trygt miljø, hvor vidensdeling og relationer styrkede borgernes engagement.

Billede3.png
Mette, smoothiecykel.jpg
Billede4.png

Potentiale for besparelser i sundhedsvæsenet


De samlede omkostninger af IDIT var 6.985 kr. pr. borger for sundhedsfremme, opsporing/risikotest og rekruttering til rehabilitering, hvilket vurderes som en bæredygtig investering i forhold til de langsigtede sundhedsmæssige og økonomiske gevinster ved tidlig opsporing og intervention.

​​

Erfaringerne fra IDIT bliver omsat til en model for Integreret Diabetes Intervention i Almene Boligområder (IDAB),  der testes i et treårigt projekt fra d. 1. april 2025.

Billede5.jpg
bottom of page